15.000 politie-agenten op de fiets naar het werk: zo doe je dat

Foto: Fietsersbond

14 maart 2019 – Als het aan het politiekorps ligt, komt over drie jaar een kwart van de werknemers op de fiets. Gezond én goed voor het milieu. Marvin Slijngaard, projectmanager Politiefietsenplan: “Mensen moeten onderweg wel een paar keer stempelen, anders weet je natuurlijk niet of ze echt het hele stuk hebben gefietst.”

Om de ambitie van meer fietsend personeel te realiseren, treft het korps diverse maatregelen. “Voor mensen die verder weg wonen zijn er bijvoorbeeld tandems beschikbaar”, vertelt Slijngaard. “Zo kun je ieder de helft fietsen. Dan is een afstand van pak m beet 35 kilometer toch nog te overzien.”
Om het goede voorbeeld te geven, neemt korpschef Akerboom vanaf nu ook de tandem. Slijngaard: “Dat gezegd hebbende: bij hem zit natuurlijk wel zijn chauffeur voorop, dus dat is niet helemaal vergelijkbaar.”

Om zeker te weten dat het aantal politiemensen wat op de fiets naar het werk komt, ook écht fietst worden er onderweg controleposten ingericht. “Kwestie van op vaste plekken even een stempeltje halen”, aldus Slijngaard. “Het zou flauw zijn als achteraf blijkt dat de helft van het personeel stukken afsnijdt of halverwege de trein neemt.” Bij de stempelposten wordt uiteraard gezorgd voor een kleine versnapering.
Ook aan de lekke banden is gedacht. Slijngaard: “Vanaf nu heeft elke noodhulpauto een bandenplak setje bij zich. Ik zeg maar zo: 112, daar plak je banden mee.”

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *