Crimineel? BURGLAR zorgt voor omscholing

6 april 2020 – Niet alleen legitieme bedrijven raken door de coronacrisis in de problemen, ook diverse criminele sectoren zijn hard geraakt. Nu het er naar uitziet dat de maatregelen langere tijd van kracht zijn, trekken zij aan de bel. “Wij zijn echt een vergeten beroepsgroep.”

De beroepsvereniging voor uitkleders, rollers, graaiers, leeghalers, achteroverdrukkers en ruitentikkers (BURGLAR) komt nu met online trainingen. “Onze leden kunnen nergens aanspraak op maken,” klaagt de anonieme vertegenwoordiger van de beroepsvereniging. “Wij springen echt in een gat.”
Vooral de online training Frauderen kun je leren is populair. “Deze geheel nieuwe cursus sluit naadloos aan op de tijdelijke voorzieningen van de overheid,” aldus de vertegenwoordiger. Andere trainingen die het goed doen zijn Phishing voor beginners, Van slotenkraker naar hacker, zakkenrollen op afstand en Police-distancing.

Of deze verandering in aanpak een blijvend effect heeft, betwijfelt de beroepsvereniging. Uit de laatste opiniepeiling blijkt dat de meerderheid van hun leden na de coronacrisis gewoon terug wil naar de vertrouwde modus operandi. Ook dat roept zorgen op. “Hoe zorg je voor spreiding van inhaal-inbraken en andere achterstallige criminaliteit? We willen voorkomen dat inbrekers élkaar straks overlopen of zakkenrollers in lege tassen graaien.” Meedenken over het rooster wordt gewaardeerd. “Mensen met waardevolle spullen in huis kunnen tot 11 mei hun voorkeursperiode opgeven voor de najaars-inbraakgolf.”

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *