Eerste schooldag: wijkagent springt in bij handhaven regels op basisschool

11 mei 2020 – Op basisschool De Sprinkplank in Woerden heeft wijkagent Nico vanochtend geholpen om het 17 pagina’s tellende corona-protocol in de praktijk te brengen. Dat was niet eenvoudig. De Pit belde toen de ergste drukte voorbij was: “Het was echt chaos, zonder mij was er geen kind in de juiste klas beland.”

Het begon al met het verkeers-circulatie-plan op het schoolplein. Elke klas moest door een eigen ingang de school in. Voor velen betekende dat door het raam naar binnen klimmen. Nico: “Eerst moesten de kinderen zich op het schoolplein opstellen. Juf Esméé van groep 3 had met stoepkrijt allemaal vakken van 1,5 meter getekend waar de kinderen moesten verzamelen.” De codering van de vakken was niet voor iedereen duidelijk. “Stephanie uit groep 4 heeft bijvoorbeeld 3 uur in het verkeerde vak staan wachten, terwijl het hele plein al leeg was. Daar kwam ik pas later achter omdat ik aan het helpen was aan de andere kant. Daar paste Donovan uit groep 7 niet door het raam. Gelukkig bracht een bezem uitkomst. Die 1,5 meter moet je toch aanhouden.”
Bij navraag bleken vooral de ouders van Stephanie in gebreke te zijn gebleven. “In het Corona protocol in bijlage 4, onder C-3 stond dat op maandag bij de achteringang groep 4c-d alleen tussen 8:27u en 8:35 in vak A-groen zou moeten staan. Duidelijk mensen die niet kunnen lezen dus.”

Dat al deze nieuwe regels voor de kinderen nogal wat spanning meebrengen, heeft wijkagent Nico ook kunnen aanschouwen: “Meerdere meesters en juffen probeerden kinderen op 1,5 meter afstand te troosten. Er werd soms zelfs een teddybeertje naar ze gegooid. Dat hielp niet.”
Dat ook de kledingvoorschriften werden overtreden, vond Nico het ergst: “Toen Olivier naar de wc moest, lukte het geen van de kinderen om die ritssluiting met 34 knoopjes en bretels los te krijgen. Laten we zeggen dat Olivier er nu wat luchtiger bij loopt.”

Nico heeft vandaag alleen gewaarschuwd, maar geeft aan vanaf morgen ook echt op te treden. “Ik ben nog in overleg met de burgemeester voor aanpassingen aan de noodverordening. Vooral het door ramen gooien van vergeten broodtrommels en het schreeuwen vanuit de auto (‘MAARTJE VERGEET NIET DAT JE VANMIDDAG MET DE MAMA VAN YASMIN MEE GAAT EN DAT JE OM VIER UUR NAAR HOCKEY MOET WANT DAN ZIT IK IN EEN CALL!’) wil Nico beboeten.

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *