Energieneutraal politiebureau na 1 dag weer gesloten “Duurzaamheid uitleggen kost teveel energie”

4 februari 2019 – Het nieuwe politiebureau in Venray dat vandaag werd geopend, is meteen tot nader order gesloten. Volgens woordvoerder Bennie Groen van de politie Limburg is onderschat hoeveel vragen het initiatief zou oproepen. “We zeggen niet voor niks dat we pas in 2050 CO2-neutraal willen zijn. Tot 2049 hoeven we het er echt niet meer over te hebben hoor.”

Foto: Nationale Politie

Woordvoerder Groen vervolgt dat het misverstand niet moet ontstaan dat iemand op strategisch niveau zich aan het onderwerp heeft gecommitteerd. “Die houden zich alleen met belangrijke dingen bezig he.”
Het team rondom Groen ging er eigenlijk van uit dat niemand de term ‘eerste energie neutrale politiebureau’ zou begrijpen. “Worden we ineens overstelpt met kritische vragen over het aantal kamerplanten, de ecologische afwasborstels en de biodiesel van de voertuigen. Moeten die mensen geen vliegtuig halen of zo?” Ook de reacties op intranet maken duidelijk hoe het onderwerp duurzaamheid leeft én hoe onduidelijk het concept is. “Volgens de natuurkundige wetten van energiebehoud is het helemaal niet mogelijk een gebouw energieneutraal te maken.” schrijft Ad van Utergo. “Dus hoe dan?” Hoofdagent Moona Yasrdim: “Plastic bekertjes aanpakken? Weet hoeveel veel energie het recyclen van die dingen kost? Aardewerk mensen, aardewerk.”

De organisatie geeft toe het aantal milieubewuste politiemensen behoorlijk te hebben onderschat. Groen: “Energieneutraal klonk gewoon lekker modern. Het was natuurlijk niet de bedoeling dat het thema echt zou gaan leven. Straks gaan mensen denken dat we voorop willen lopen op het gebied van duurzaamheid. Dat zou zo gênant zijn.”

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *