Fitheidstest politieacademie aangepast “Eerste roeiende verdachte moeten we nog tegenkomen”

7 mei 2019 – Na klachten van studenten en een onderzoek van de VU past de politieacademie de zogeheten fitheidstest aan. “Verschillende onderdelen sluiten nu meer aan op het politiewerk”, zegt sportdocent Michael Botjé. “De perfecte sit up bleken mensen in de praktijk gewoon weinig aan te hebben.”

Vooral de onderdelen roeien, hardlopen en sit ups leidden tot klachten. De VU-onderzoekers die de test onderzochten, waren vooral verrast door het weinig effectieve karakter. Meral Bouchra: “We hebben verschillende diensten meegedraaid, maar het is ons niet duidelijk geworden waarom politiestudenten moeten kunnen roeien en sit ups doen. Wij hebben in ieder geval niemand dat in de praktijk zien toepassen.” Botjé beaamt de bevindingen. “Bij nader inzien zijn dit geen vaardigheden die je vaak nodig hebt nee.”

Het hardlopen leidde vooral tot kritiek omdat een deel van de studenten dit buiten moest doen, terwijl de rest de test in een fitnesszaal aflegde. “Ook op de vraag van de onderzoekers naar een verdachte situatie op een loopband moesten we het antwoord schuldig blijven”,  zegt Botjé. “Dat doet iedereen nu gewoon buiten dus.”   

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *