Geen drie, maar twee koningen bij wiegje Jezus “Derde onderweg steeds staandegehouden”

18 december 2018 – In een recent ontdekte beschrijving van het bijbelverhaal van de drie koningen blijkt dat koning Caspar nooit in Bethlehem is aangekomen. “Na zijn vierde staandehouding was hij er echt klaar mee”, aldus politie-oudheidkundige Pavlovadi Nato. 


“Terwijl Melchior en Balthazar dapper doorreisden, is de 20-jarige koning Caspar rond 4 januari afgehaakt”, vertelt Pavlova. “Niet raar natuurlijk als je de hele tijd aan de kant wordt gezet omdat je zwart bent en op een dure kameel rijdt.” Dat zijn metgezellen de reis wel vervolgden, noemt Pavlova logisch.“Iemand moest de honneurs waarnemen. Bovendien realiseerden ze zich tegen die tijd ook wel dat het naïef was om met zo’n divers gezelschap op reis te gaan. Dat is vragen om problemen.”

Met de laatste versie van het bijbelverhaal vallen veel puzzelstukjes op hun plaats. Pavlova: “In eerdere versies spreekt men bijvoorbeeld niet van drie koningen, maar van ‘een paar’ wijzen. Eindelijk snappen we waarom.” Of het gegeven dat de heren mirre bij zich hadden een rol speelde bij de staandehoudingen, kan Pavlova niet met zekerheid zeggen. “Dat viel toen natuurlijk wel onder de Opiumwet. Toch denk ik dat het gegeven dat Caspar zwart was en gouden sieraden droeg voldoende aanleiding vormde.”

Voor een getrouwe weergave van de bijbelse vertelling, adviseert Pavlova mensen de opstelling in hun kerststal iets aan te passen. “De os en de ezel kunnen natuurlijk gewoon blijven staan. Maar de zwarte koning hoort echt aan de andere kant van de huiskamer.”

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *