Gerard en Orlando reageren op zwarte piet-artikel en luisteren per ongeluk naar elkaar

13 november 2018 – Politiemannen Gerard Vriese en Orlando Marron reageerden gisteren beiden op het intranetbericht over het afschaffen van een geschminkte zwarte piet op politie-Sinterklaasfeestjes. Wat begon als een ouderwets potje ‘lekker hard argumenten in elkaars gezicht schreeuwen’ nam een onverwachte wending. Gerard: “Ineens had ik het gevoel dat we naar elkaar luisterden. Echt zo onwerkelijk…”

Gerard is nog steeds beduusd van het – zoals hij zelf zegt – “bijna belachelijk softe gesprek” wat hij gisteren met zijn collega politieman Orlando had. Ook Orlando heeft moeite met onder woorden brengen wat er nou precies gebeurde. “Kijk, het is echt niet of ik nou op yoga zit”, begint hij. “Maar gister, ik weet niet man, het leek gewoon op contact of zo.”

De beide heren reageerden zoals vaker op een intranet-bericht, ditmaal over het afschaffen van de volledig zwart geschminkte pieten bij interne Sinterklaasfeestjes.
Gerard: “Ik tikte natuurlijk meteen woedend dat het een KINDERFEEST is en dat ik dat niet door een stelletje huilers  laat verpesten.” Orlando springt er meteen in door te zeggen dat iedereen, die niet tot zijn botte hersens kan laten doordringen dat zwarte piet RACISME is, zijn kinderen vast opvoedt om bij de Klu Klux Klan te gaan.
Orlando: “Tot zover verliep het gesprek eigenlijk heel gewoon.” De Diemenaar wijt het aan een foto van zijn kinderen op zijn bureau dat hij toch ineens aan het denken werd gezet. “Ineens zag ik Gerard als klein jochie Sinterklaas vieren. Toen kon ik  me een klein beetje voorstellen dat het pijn doet als een traditie die belangrijk voor je is verandert.”

Gerard: “Toen Orlando dat typte had ik echt een heel vaag momentje. Ik hoorde bijna violen of zo.” Ineens stelt de Noord-Nederlander zich voor dat hij naar een Sinterklaasoptocht staat te kijken waar mensen op een manier worden neergezet die hem kwetst. “Toen, hoe met ik het zeggen. Nou ja, toen vond ik Orlando ineens niet meer alleen een debiele eikel die met zijn poten van mijn feest moet afblijven.”
Om niet uit de toon te vallen tussen de andere intranetreacties beëindigen de heren het gesprek zo snel mogelijk. Gerard: “Je wilt natuurlijk niet dat mensen denken dat je naar elkaar luistert of zo. Ik moet morgen gewoon ook weer naar m’n werk hè.”

Ondanks de stellige bewering aan beide kanten “dat ze absoluut niet nader tot elkaar zijn gekomen”, sluit Orlando niet uit dat er nog eens samen een biertje wordt gedronken. “Maar wel pas ergens in januari dan hè.”

 

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *