Miljoenen berichten van criminelen ontsleuteld “Organisatie onderwereld bureaucratisch moeras”

1 februari 2019 – Het is de Nationale Recherche en het NFI gelukt om miljoenen versleutelde berichten te ontcijferen die criminelen via hun smartphones aan elkaar verstuurden. De teksten geven een uniek kijkje in de georganiseerde misdaad in Nederland. “Vooral het nieuwe werken en dingen als ‘zelf regelen’ leiden tot onvrede”, aldus Damir Wallach, senior rechercheur bij het Team High Tech Crime.

“Gast heb je al twee dagen niet gezien, je thuiswerkdag is toch op woensdag? #luivarken.” Bovenstaand citaat is slechts een voorbeeld uit de ruim 3 miljoen tekstberichten die criminelen met hun versleutelde smartphones aan elkaar verstuurden. Een goudmijn volgens Wallach.
“Zo weten we nu bijvoorbeeld dat zware jongens ook het liefst op hun eigen flexplek  zitten”, aldus de rechercheur.  Gedoe over het dienstrooster en overtredingen van de arbeid tijden wet (atw) blijken aan de orde van de dag. “Niemand met een gezin wil drie weekenden achter elkaar aan de bak.” Ook vervoer leidt regelmatig tot gedoe. Een ontsleuteld appje: “Welke debiel heeft de vluchtauto in de fik gestoken? Hoe moet ik die gannu’s (wapens red.) nu halen???”

Ook het nieuwe werken, geeft onrust onder criminelen. Wallach: “Je ziet toch wantrouwen als iemand niet op vaste tijden verschijnt. Wie garandeert dat je echt met een drugstransport bezig bent als je niet eerst keurig heb geklokt?”
Opmerkelijk noemt Wallach de centralisatie in de p-zorg die kennelijk recent heeft plaatsgevonden. “Dat heeft duidelijk tot onvrede geleid. Waar men eerst voor een huurmoordenaar naar de eigen hr-consulent toestapte, is er nu een zogeheten click-call-fatal systeem. Dat blijkt een doolhof waar niemand blij van wordt.”

Het onderdeel ‘zelf regelen’ zorgt voor de meeste frustratie. Een greep uit de berichten: “Echt helemaal klaar met die formulieren die ik voor de aanvraag van iedere AK47 opnieuw moet invullen. En hoezo ‘toestemming van je leidinggevende’. Die hebben we gister geliquideerd mensen…”

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *