Nationale Politie stopt per direct met het voorkomen van criminaliteit “Gaat teveel ten koste van het werkplezier”

5 januari 2021 – Na jaren van investeren in analisten, datascientists en slimme software stopt de Nationale Politie per direct met het voorkomen van criminaliteit. “Politiemedewerkers willen boeven vangen en spannende dingen doen. Als we ons personeel willen houden, moeten we dat mogelijk maken.”

Aanleiding voor de ommezwaai is een recent onderzoek onder politiemedewerkers.  “We wilden weten wat mensen bindt aan de organisatie,” vertelt districtschef Joost Leeflang. Het onderzoek leverde een top drie op van belangrijkste elementen: boeven vangen, snelle acties en vooral spannende dingen doen. In de woorden van Leeflang: “De criminaliteit die we voorkomen levert minder voldoening op dan af en toe ergens een deur uittrappen. In deze tijden van capacitaire krapte moeten we daar rekening mee houden en mensen vooral werk laten doen wat voldoening brengt. Anders lopen ze weg of vallen ze om.”

Op de vraag of de politie niet liever criminaliteit zou voorkomen dan bestrijden, antwoordt Leeflang ontkennend. “Ben je gek? Waar moet ik dan heen met m’n energie? Mijn vrouw ziet me al aankomen, als ik telkens thuis met mijn handboeien begin te wapperen.” Ook voor het imago van de politie ziet Leeflang louter voordelen: “Mensen zien niet wat we voorkomen, ze zien wat we voor hun neus doen. Op deze manier krijgen we dus meer credits voor ons werk. We hadden hier echt veel eerder mee moeten beginnen.”

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *