Niet lekkende agenten verdienen aanzienlijk minder

11 januari 2019 – Uit onderzoek van Bureau OiS blijkt dat agenten die geen informatie lekken aanzienlijk minder verdienen dan hun collega’s die dat wel doen.  Onderzoeker Hans Daalder: “Het is een mooie manier om hier en daar wat bij te verdienen.”

Het interne politieonderzoek naar lekken wat recent op straat kwam te liggen, is er een mooi voorbeeld van: politiemensen die zelf bepalen wat ze wanneer met wie delen. “Uit ons onderzoek blijkt dat dergelijke initiatieven erg lonend kunnen zijn”, aldus Daalder. Een exact getal kan hij niet noemen, maar dat de meeste lekkende politiemensen hun portemonnee meer kunnen spekken dan hun minder assertieve collega’s staat buiten kijf.

Daalder: “Wat lekken precies oplevert, ligt ook erg aan de persoon of instantie naar wie je informatie doorspeelt. Een succesvolle crimineel betaalt bijvoorbeeld veel beter dan een kruimeldief of een krant als De Telegraaf. Een beetje slimme politieman of – vrouw houdt daar rekening mee.”

Daalder beaamt dat het verschil in beloning nevenactiviteiten in de hand werkt. “Als werkgever zou ik hier zeker over nadenken. Mensen om toerbeurt laten lekken bijvoorbeeld, kan echt een uitkomst zijn.”

Een belrondje langs de bonden, wijst uit dat het lek-verdienmodel al op de agenda staat voor de volgende Cao-onderhandelingen. Gerrit van der Kamp (ACP): “Eerlijk verdelen staat bij ons voorop. We denken bijvoorbeeld aan een construct waarbij minder verdienende politiemensen meer lekkansen krijgen.” Wat betreft integriteit ziet Van der Kamp geen grote bezwaren. “Als je je nevenactiviteiten netjes aanmeldt, is er niks aan de hand.”

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *