Nieuw loopbaanbeleid politiekundigen “Versleten broeken zijn meest betrouwbare maatstaf”

9 juni 2020 – De dienst HRM van de politie heeft de nieuwe regeling bekendgemaakt omtrent het bevorderen van politiekundigen. “We merkten dat ze onrustig werden,” licht Ben Struijsvogel toe, “Sommigen dreigden zelfs extern te solliciteren, we moesten iets doen.”

Om talent tegemoet te komen, is het aantal dienstjaren losgelaten en een geheel andere maatstaf voor een bevordering uit de kast gehaald: de versleten broek. In onderstaand overzicht is te zien wanneer men op bevordering kan rekenen.

Wanneer diploma behaald?
vóór 201316 broeken
Tussen januari 2008 en december 200928 broeken
Tussen juni 2013 en november 201538 broeken (vanwege het verkorte opleidingstraject)
Tussen februari 2014 en juni 201626 broeken
Tussen maart 2016 en april 201914 broeken
Tussen januari 2019 en januari 2021Nog geen afstemming over bereikt
Opleiding afgerond na januari 20214 broeken

Tegen wie bovenstaande tabel onoverzichtelijk vindt, zegt Struijsvogel: “Tja, makkelijker konden we het niet maken. We zijn een grote organisatie, dan willen dingen wel eens ingewikkeld worden. En als ze echt zo slim zijn, die politiekundigen, dan komen ze er wel uit.” Over de grote verschillen tussen het vereiste aantal broeken per lichting tast men in het duister.

Kritiek dat deze regeling tegen de CAO afspraken in gaat wuift Struijsvogel van de hand. “We houden ons er wel aan, we bepalen alleen zelf wanneer we daarmee beginnen. Bovendien zijn CAO afspraken natuurlijk nooit bindend.”

Struijsvogel benadrukt dat het belangrijk is dat men zoveel mogelijk dezelfde broekmaat behoudt. Neemt men een nieuwe broek in gebruik voordat de oude is versleten, dan heeft men pech. “Half versleten broeken kunnen we niet meetellen.”

De nieuwe regeling is per direct van kracht. Of misschien ook niet. Eigenlijk weet niemand het.

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *