Nieuwe richtlijn: politie registreert voortaan iedereen als ‘verward’  

21 november 2018 – De exponentiële groei van politieregistraties van ogenschijnlijk verwarde of overspannen personen, vraagt om een nieuwe werkwijze. “Het is veel efficiënter om van iederéén te registreren dat ze gek zijn”, aldus Leanne Paradijs, adviseur van de korpsleiding.

Paradijs noemt de vraag of iemand verward is “redelijk absurd”. “Het feit dat de politieregistraties van verward gedrag zo toenemen, bewijst dat aan de meeste mensen wel een steekje los zit. Het is een stuk efficiënter om ons af te vragen wie er eigenlijk normaal is.”

Op voorzet van Paradijs krijgt daarom per 1 januari iedereen met wie de politie in contact komt de code ‘verward’ achter zijn of haar naam. Paradijs: “Om te beginnen is de kans dat we het bij het rechte eind hebben een stuk groter. Ten tweede is het veel minder werk.” Daarnaast vindt de adviseur het “niet meer dan logisch” om de verantwoordelijkheid voor het inschatten van de geestelijke gesteldheid bij de burger zelf te leggen. “Het is natuurlijk van de zotte dat wij moeten aangeven hoe verward of overspannen iemand eigenlijk is. Wat ons betreft is iedereen gek. Bewijs het maar als je denkt dat je normaal bent.”

Bij het vaststellen van de richtlijn zijn Paradijs en collega’s niet over een nacht ijs gegaan. “We hebben met het idee gespeeld om iedereen die overtuigend kan aantonen normaal te zijn, de code ‘gewoon’ achter zijn of haar naam te geven. Maar toen we even door dachten, realiseerden we ons dat dat zeer zelden voor zou komen.”

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *