Nog steeds geen nieuwe politiechef: Amsterdam schrijft presidentsverkiezingen uit

15 januari 2019 – Er lijkt een einde te komen aan de impasse ontstaan na het aangekondigde vertrek van de Amsterdamse politiebaas Pieter-Jaap Aalbersberg. Om toch een opvolger te vinden, schrijft de eenheid binnenkort presidentsverkiezingen uit. “Een stad als de onze heeft iemand nodig die een maatje groter is”, aldus Arend Ranzijn, adviseur eenheidsleiding.

Ranzijn geeft aan “niet per se” iets tegen de Nationale Politie te hebben. “Maar laten we eerlijk zijn. Eigenlijk is het natuurlijk ‘de republiek Amsterdam’ en de rest.” Volgens de adviseur een tweedeling die van oudsher bestaat. “Laat ik het een goede traditie noemen dat wij hier in de hoofdstad gewoon doen wat we zelf willen. Kwestie van ja zeggen en nee doen. Alhoewel; dat ja zeggen laten we meestal ook achterwege.” De adviseur geeft aan weinig te hebben met de landelijke procedures die zijn opgesteld voor het werven van een nieuwe chef. “Het is al decennia een ongeschreven regel dat wij ons in principe niet aan principe afspraken houden.” Lachend: “Snap je? ‘In principe.'”

Waarom een grootheid als Amsterdam niet meteen presidentverkiezingen uitschreef, blijkt een kwestie van tactiek. “Soms moet je even achterover leunen. Het was een kwestie van tijd voordat de rest zou inzien dat we er met een gewone vacature niet komen.”

Voor de functie kunnen zich ook internationale kandidaten verkiesbaar stellen. Ranzijn: “Lijkt me stug dat we binnen de landsgrenzen iemand gaan vinden met de staat van dienst en allure om DÉ eenheid te gaan leiden. Ik sluit zelfs niet uit dat we intergalactisch gaan werven.” 

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *