Politie adviseert 9 minuten te wachten met achtervolgen reuzenteek. “Hij houdt het precies 10 minuten vol. Zo lang moet je niet willen rennen met deze hitte.”

26 juli 2019 – In verband met de aanhoudende warmte adviseert de Nationale Politie 9 minuten te wachten alvorens de achtervolging van een zogeheten reuzenteek in te zetten. “Dat beestje trekt sprintjes van precies 10 minuten. In die laatste minuut even het gas erop moet voldoende zijn voor een fitte diender.”

De in allerijl uitgebrachte Richtlijn-Reuzenteek kwam tot stand in samenwerking met het RIVM. “Dankzij dit instituut hebben we een gedetailleerde modus operandi”, aldus Rick Spring in ’t Veld, hoofd sgbo (staf grootschalig bijzonder optreden red.). “Zo weten we dat het beest zijn slachtoffer exact 10 minuten achtervolgt en al die tijd nauwlettend in de gaten houdt. Je moet er niet aan denken hoe onveilig je je dan als wandelaar voelt.”

De hitte van de laatste dagen is reden voor een iets andere tactiek dan gebruikelijk. “Normaliter zetten we natuurlijk meteen de achtervolging in. Met dit weer is dat onverstandig. Vandaar het advies om 9 minuten te wachten voordat je gaat rennen. Het is niet alsof die dieren 100 kilometer per uur gaan, dus die haal je met een beetje mazzel ook in de laatste minuut nog wel in.”

Burgers die een reuzenteek tegenkomen, wordt geadviseerd deze niet zelf te benaderen. Spring in t Veld: “Niet de held gaan uithangen, gewoon 112 bellen. Onze mensen weten wat ze moeten doen.” Mocht de politie toch te laat ter plaatse zijn, dan geldt het RIVM-advies: kalm blijven en trek de teek er met een pincet uit.  

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *