Politie gaat lama’s inzetten “Geen betere reactie dan terug spugen als je in je gezicht wordt gerocheld”

Foto: Kimdawar0 at Pixabay

10 september 2019 – De politie gaat lama’s inzetten als extra geweldsmiddel. Een pilot in het Brabantse Drunen verliep zeer succesvol. “Zo’n beest spuugt algauw drie meter ver. Grote jongen die mij nog op een fluim durft te trakteren.”

Naast wapenstok, taser en pepperspray worden politiemensen in de loop van het jaar ook uitgerust met een lama. Na een zeer succesvolle testfase in Brabant worden ze nu over het hele land uitgerold”, aldus projectleider Roelof Sikkers.” In het zuiden van het land viel ook de preventieve werking op. “Mensen denken toch twee keer na voordat ze door het lint gaan als ze een agent op een lama zien zitten.”

De eerste dieren worden in de loop van najaar ingezet in grote steden, met name in uitgaansgebieden en bij patrouilles op zogeheten hotspots. “We zeggen allemaal dat geweld tegen politiemensen niet kan, maar met woorden komen we er niet. Op deze manier kunnen onze mensen meteen wat terugdoen. Als je wordt bespuugd, is er geen effectievere reactie dan een grote rochel terugsturen toch?” Wat betreft de projectleider wordt voor iedere vorm van geweld een ander dier ingezet. “Lama’s kunnen vooral goed spugen. Een kangoeroe of emoe deelt weer een mooie trap uit. Ik kan niet wachten om ook daarmee een pilotje te gaan draaien.”

De Zuid-Amerikaanse hoefdieren komen uit eigen kweek. “We selecteren vooral op spuug-afstand en of ze een beetje kunnen mikken. Je wilt zo’n aso wel recht tussen zijn ogen raken natuurlijk.” Een ander voordeel van de dieren is de duurzaamheid. “Ze rijden emissie loos he. En de poep kun je gewoon hergebruiken. Bijvoorbeeld als barricade voor een trouwstoet of zo.”

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *