Politie stopt met registreren criminaliteit “Alsof die cijfers iets over ons werk zeggen”

“Grapperhaus komt maar lekker zelf kijken hoe het gaat”

21 maart 2019 – Heb je met veel moeite de targets van de politiek gehaald, krijg je kritiek omdat je de criminaliteitscijfers kunstmatig laag zou houden. De politie is er naar eigen zeggen een beetje klaar mee. “Niet meer registreren, is de ideale oplossing”, verwoordt commissaris Rashida Bol het standpunt van de korpsleiding. “Zo kan iedereen de cijfers verzinnen die hem of haar het beste uitkomen.”

De leden van de korpsleiding hadden inderdaad “niet de beste week ooit”, vertelt Bol. “Twintig procent minder woninginbraak? Check. Een algehele daling van de criminaliteit? Regelen we voor je”, somt ze een aantal succesvolle registraties op. Dat niet iedereen blij was met de mooie boekhouding kwam hard aan. “Kennelijk willen mensen weten hoe het er echt voorstaat. Daar helpt vinkjes zetten natuurlijk niet bij. Echt een opluchting dat we daar nu mee kunnen ophouden.”

Volgens de commissaris heeft de nieuwe werkwijze louter voordelen. “Ten eerste scheelt het bakken met tijd. Daarnaast hebben we minder chefs met buikpijn die vrezen dat een andere leidinggevende nóg beter registreert. En ook: niemand hoeft zich meer af te vragen of horizontale fraude nou wel of niet iets met prostitutie te maken heeft.”

Politiechef Akerboom laat desgewenst weten het initiatief toe te juichen. “Ik voelde me eigenlijk altijd redelijk ongemakkelijk als ik weer moest doen of de criminaliteitscijfers echt iets over ons dagelijkse politiewerk zeiden. De volgende keer dat Ferd (Grapperhaus red.) belt om te vragen hoe de zaken ervoor staan, zal ik zeggen dat hij maar lekker zelf moet komen kijken.”

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *