Politie treedt hard op tegen illegale handel in wc-papier

15 maart 2020 – De politie start met een offensief om een dammetje te bouwen tegen de illegale handel in wc-papier. Na de heftige leegloop van de supermarkten afgelopen week nam de handel in het sterk gewilde papyrus latrina dit weekend kop over kont toe. Politiek Den Haag voelde hierdoor aandrang om remmende maatregelen te nemen.

“Het was een zware bevalling,” lichtte minister Boutman van Binnendeursezaken toe. “We realiseren ons dat deze beslissing een hoge druk oplegt, veel mensen hebben er toch behoefte aan. Maar we konden niet anders, het was echt niet meer te houden. En dan druk ik me nog voorzichtig uit.”

Volgens de nieuwe regels wordt het op straat bij je dragen van één rol vooralsnog gedoogd. Dit kan nog worden uitgelegd als een vriendendienst voor een bekende die zonder is komen te zitten. Vanaf meer dan één rol volgt een fikse bekeuring die, afhankelijk van de zachtheid en het aantal laagjes, algauw kan oplopen tot honderden euro’s.

Inmiddels is zelfs de eerste wc-papier-bende opgerold. Dirk Kleijsma, leider van het onderzoeksteam, vertelt over deze bijzondere aanhouding. “We kregen een tip van iemand die het bij zijn buren wel erg vond stinken naar wc-papier. Op de zolder troffen we zo’n vijftienhonderd rollen van diverse merken aan.” In diverse kamertjes in de woning is uitgebreid sporenonderzoek verricht en drie mannen zijn opgehouden voor onderzoek. Ondanks het succes is Kleijsma terughoudend. “Het blijft dweilen met de kraan open. Hoe druk we ons ook maken om de boel schoon te vegen, de criminelen blijven roet in het eten gooien. Ik schijt er de balen van.”

Of het justitie lukt om de nu aangehouden mannen nog langer binnen te houden, is nog maar de vraag. Er zouden ontlastende verklaringen zijn afgelegd die de hele zaak laten stagneren. 

Ook oneigenlijk gebruik van wc-papier is sinds deze week strafbaar. Dat betekent dat onder andere Page-slingers en zelfgemaakte mummiekostuums voorlopig verleden tijd zijn. Voor kinderdagverblijven en kleuterscholen geldt: geen paniek, knutselen met de lege kartonnetjes mag gelukkig nog wel.

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *