Politieacademie gaat aspirant agenten opleiden met ‘Learning on the job’ “Super handig nu we nauwelijks nog docenten hebben”

10 juni 2019 – De Politieacademie in Apeldoorn heeft een oplossing gevonden voor het nijpende tekort aan docenten: agenten die de opleiding volgen, leren het politiewerk voortaan gewoon in de praktijk. “Vooral nu we 17000 nieuwe agenten werven en de leiding vertrekt, is dit ideaal”, aldus manager onderwijs Lina Yacoubi. 

Zowel de huidige studenten als de grote groep die momenteel met flitsende spotjes wordt binnengehaald, hoeft zich geen zorgen te maken: onderwijs krijgen ze allemaal. “Ook zonder docenten kun je leren.”, zegt Yacoubi. “Het lespakket bestaat nu gewoon uit meedraaien met de praktijk.” De nieuwe onderwijsmethode is vooral een kwestie van “even omdenken”, aldus de manager onderwijs. “Op je eerste dag meteen in uniform mee met de noodhulp is ongetwijfeld een hele leerzame ervaring.”

Geen collegezalen, slaapverwekkende powerpoints en muffe gymzaaltjes meer voor de agenten in spé dus. “Eigenlijk werken alle moderne organisaties met Learning on the job”, aldus Yacoubi. Een eerste proef verliep voorspoedig. “Het was natuurlijk even zoeken naar de handboeien en niet iedereen weet meteen wat strafrecht is, maar goed er is altijd wel een ervaren politieman of – vrouw in de buurt om je dat uit te leggen. En de burger in kwestie moet maar even wachten tot iedereen weer bij de les is.”
Yacoubi noemt de mogelijkheden van de nieuwe onderwijsmethode oneindig. “Reanimaties, dronken automobilisten, mensen met een acute psychose; echt alles komt voor. Daar kan geen acteur of lesboek tegenop.”

Ook voor het ontbrekende management van de Politieacademie biedt Learning on the job een oplossing. “We stellen geen enorm hoge eisen aan onze leiding. De nieuwe studenten kunnen gewoon aangeven dat ze interesse hebben in een managementpositie.”

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *