Primeur: al 24-uur géén vakbondsvoorzitters van politie op televisie

27 januari 2021 – Zorgwekkend of het begin van een hoopvolle trend? De afgelopen 24-uur verschenen politie-vakbondsbazen Gerrit van der Kamp (ACP) en Jan Struijs (NPB) op geen enkele Nederlandse zender. Zenderbaas Shula Rijxman: “Klaarblijkelijk waren er alleen politie-experts uitgenodigd die echt iets van het politiewerk afweten.”

Hoogleraar vakbondsgeschiedenis Willemijn de Staker bevestigt de opmerkelijke afwezigheid van beide voorzitters. “De subsidie-aanvraag voor onderzoek is de deur al uit.” Een voorlopige hypothese voor de plotselinge verandering, heeft De Staker nog niet. “De bondsvoorzitters bij de politie hebben een bijzondere positie. Dat maakt de duiding van dit verrassende verschijnsel bijzonder lastig.” De Staker vervolgt: “ In andere bedrijven is een vakbond er voor de arbeidsvoorwaarden en om mensen bij te staan in een arbeidsconflict. Van der Kamp en Struijs vertegenwoordigen veel meer. Zij zijn bijvoorbeeld ook woordvoerder, specialist bij het arrestatieteam, zedenrechercheur, wijkagent, expert maatschappelijke onrust, kantinemedewerker, politiechef én onderzoeker bij de politieacademie. Je vraagt je af waarom ze nog geen eigen zender hebben eigenlijk.”

Op de vraag waarom de politie gisteravond plotseling wél eigen inhoudelijke experts liet aanschuiven, lijkt het bedrijf zelf ook geen antwoord te hebben. De Staker: “Bij de afdeling communicatie kreeg ik een voicemail die verwees naar de websites van de ACP en de NPB. Moet iemand de heren niet toch gewoon als vermist opgeven..?”

Hardnekkige geruchten dat Van der Kamp en Struijs vanavond namens Team Politie alsnog te zien zullen zijn in het kersverse programma ‘Marble Mania’ worden door Talpa noch bevestigd noch ontkracht.

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *