Racistische agenten moeten voortaan strafregels schrijven “Niet teveel natuurlijk, misschien tien of zo”


12 maart 2021 – In reactie op de onrust die bij de politie is ontstaan over het milde optreden tegen het racistische gedrag van een groepje agenten laat de Nationale Politie weten dat iets dergelijks voortaan ook bestraft wordt met het schrijven van strafregels. “Denk aan tien, misschien twaalf regels met iets van ‘sorry’ erin of zo”, aldus een woordvoerder.

De agenten die zich herhaaldelijk racistisch uitlieten in een appgroep, kregen de lichtste disciplinaire sanctie opgelegd: een schriftelijke berisping. ‘Onbegrijpelijk’, volgens sommige politiemensen. “Die geluiden nemen we natuurlijk serieus”, aldus de woordvoerder. “Aan de andere kant willen we niet overdrijven. Gewoon een paar strafregels dus op een kladje ergens in je koffiepauze.” Voor mensen die snel last hebben van schrijfkramp, wordt een uitzondering gemaakt.

Als agenten écht over de schreef gaan, volgen wellicht stengere maatregelen. “Denk aan het schoonmaken van het tosti-apparaat op het basisteam of een keer een extra rondje koffie halen.” Dan moet je het wel echt bont maken, vervolgt de woordvoerder. “Een maand lang iedere dag heel hard racistische leuzen op straat roepen en daar dan heel boos bij kijken bijvoorbeeld.”

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *