Zelfspeur-app politie gestolen – Burgers organiseren massaal zoekacties


28 mei 2019 -De app ‘Mijn Onderzoek’ waarmee burgers met ondersteuning van de politie onderzoek kunnen doen naar diefstal, is vannacht gestolen. “We zetten alles op alles om hem voor de lancering van 1 juni terug te hebben.”

Iedereen die lid is van Burgernet of een buurtwhatsappgroep kreeg vanochtend vroeg al de oproep om uit te kijken naar de app. “We hebben zelden zoveel reacties ontvangen”, zegt Rob Dias, landelijke opsporings-communicatie. “In verschillende wijken zijn zoekacties opgezet. “Vooral in de regio’s waar we de proef met de app gaan draaien, is de betrokkenheid groot. Dias: “Als ik het goed heb wordt er nu op twaalf plaatsen gezocht, maar als je het zeker wilt weten moet je even met het burger-crisiscommunicatieteam bellen.”

Ook de getuigenverklaringen stromen binnen. “Winkeliers die hun klanten verhoren, kinderen die hun klasgenootjes aan de tand voelen; er is eigenlijk niemand die niet meedoet.” Daarnaast sturen mensen massaal beelden van zichzelf op waarop te zien is waar ze vannacht waren. “Zo kunnen we een heleboel verdachten meteen uitsluiten.” 

De camerabeelden langs de mogelijk vluchtroute van de daders bleken die niet meer aanwezig. “Ik heb niet helemaal scherp wie ze in beslag heeft genomen, maar ik neem aan dat ze onze kant op komen.” 
De kans dat de dieven de app online kunnen verkopen of elders inzetten, acht Dias nihil. “Een collectief als Bellingcat achterhaalt zelfs de daders van de aanslag op de MH17. Dan is deze app traceren kinderspel.”

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *