Zijinstromers politie alleen nog in dienst als ZZP-ers “Hogeropgeleide politieagenten zijn toch vroege dienstverlaters”

23 januari 2020 – De politietop heeft besloten om hogeropgeleide zijinstromers die na 1 juli 2020 bij de politie starten, geen vast contract meer te bieden. Vanaf het moment dat politiekundigen en recherchekundigen afstuderen, mogen zijn nog maximaal vijf jaar voor de politie werken.

“Deze pijnlijke beslissing is mede het resultaat van de nieuwe cao-afspraken,” zegt Piet Verburgt, vertegenwoordiger van de politietop. “Daarin staat dat iedere politiekundige drie jaar na afronding van de opleiding recht heeft op de rang van inspecteur. Een korte rekensom maakt duidelijk dat er te weinig functies van schaal 9 en hoger zijn om aan deze eis te kunnen voldoen.” Om te zorgen dat er voldoende plekken zijn voor de nieuwe instroom, moeten afgestudeerden dus sneller ruimte maken voor jong talent.

Helemaal nieuw is het idee niet: ook brandweer en defensie werken met contracten met een einddatum. Volgens Verburgt werpt het zijn vruchten af. “Nieuwe aanwas is er altijd en het houdt de organisatie fris.”

De vraag is of het geen weggegooid geld is om mensen die net een opleiding van ongeveer een ton hebben gekregen zo snel de organisatie uit te werken. ‘Natuurlijk is het zonde,’ reageert Verburgt, ‘maar we moeten ook realistisch zijn. Onderzoek heeft al lang uitgewezen dat de meeste hogeropgeleide zijinstromers na afronding van hun opleiding niet langer dan vijf jaar bij de politie werken. Door hen van meet af aan een kort contract aan te bieden, scheppen we aan beide kanten duidelijkheid.”

Of de ZZP regeling in de toekomst ook gaat gelden voor doorstromers, wordt nog bekeken.

Verdacht politienieuws moet je delen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *